onsdag den 27. april 2011

Rekreativ vs. teknisk dykning

27-04-2011

Hermed mit indspark til, hvornår dykning kan betragtes som enten rekreativ eller teknisk
I stedet for som udgangspunkt at bruge absolutte dybder, gasarter, udstyr, mv. for at skelne mellem, om dykningen kan betragtes som rekreativ eller teknisk, hælder jeg mere til en anden grundopdeling:


Fight or flight!
Skal man blive og kæmpe, eller skal man skynde sig at få sin r** med sig og komme væk?!

Hvis (når) panikken opstår, ligger det dybt i naturen, at man vælger én af de to former for reaktion. Og det mener jeg man kan overføre på opfattelsen af dykningen.

Og efter denne korte intro vil jeg nu gerne hive begreberne 'rekreativ' og teknisk' ind på banen igen:


Den rekreative dykning udføres med flugten for øje
Hvis der sker et uheld, er man ikke dybere eller har nogen dekoforpligtelser, tag over hovedet eller andet, end at man kan vælge at gå i overfladen. (Man flygter.)

Mister man sin maske, har man en makker, der hjælper én til overfladen i passende tempo. Fryser ventilen eller brister en O-ring, kan man enten få luft ved makkeren, så man kan komme op, eller man kan selv søge direkte mod overfladen (hvis man ikke har været for dybt).

Der kan forekomme flere uheld på én gang; men sandsynligheden for at dette sker betragtes som forsvindende lille, da det er begrænset, hvor meget der kan nå at opstå på en relativ kort dykkertid og på relativt små dybder.

NB: En ting, der alligevel ærgrer mig lidt ved den her formulering, er de negative associationer ved ordet ”flygte”. Det er der i mine øjne intet galt i, når man har det som reel mulighed.


Den tekniske dykning udføres med kampen for øje
Hvis der sker et uheld, er man for dybt, har store dekoforpligtelser, tag over hovedet eller andet, der gør, at man er nødt til at løse problemerne hvor de opstår. (Man kæmper.) Det er ikke muligt at gå i overfladen.

Mister man sin maske, har man en reservemaske i lommen. Fryser ventilen eller brister en O-ring, har man redundant udstyr, som man anvender i stedet, og man har nødplaner og en forudgående planlægning der gør, at man har sikret sig, så man i tilfælde af uheld stadig har brugbare løsninger.
Der kan forekomme flere uheld på én gang; sandsynligheden for at dette sker betragtes som væsentlig, da større dybder og længere dykkertid giver større mulighed for at der kan nå at opstå ét eller flere problemer.

Både ved den rekreative og ved den tekniske dykning kan der opstå flere uheld og problemer, end man med rimelighed kan tage højde for. Derfor eksisterer begrebet "sikkerhed frem for alt" ikke inden for dykning; det hedder "kalkuleret risiko". (Eller ”safety first” og ”calculated risk”, hvis vi skal blive i det udenbyske.)


Kamikazedykningen udføres med hovedet under armen
Eller hvor man nu har stoppet det hen.

Sker der noget, er man for dybt, har store dekoforpligtelser, tag over hovedet eller andet, der gør, at man er nødt til at løse problemerne hvor de opstår. Det er ikke muligt at gå i overfladen.
Man har bare hverken den nødvendige træning, erfaring eller udstyr til at kunne løse problemerne!

Mister man sin maske, og ikke har nogen makker eller ekstramaske, kan man ikke se sine instrumenter, så man hverken kan kontrollere dybde, tid eller opstigning. Fryser ventilen eller brister en O-ring, og man ikke har redundans i sin opsætning, ej heller nogen makker, og der tilmed er for langt til at man kan lave en kontrolleret svømmende nødopstigning, har man ikke sikret sig, at man i tilfælde af uheld stadig har brugbare løsninger!


Følger af filosofien
Med denne filosofi kan den rekreative dykker således vise sig i virkeligheden at befinde sig i en anden gruppe: Hvis man f.eks. ikke har nogen kompetent og troværdig makker, hvis man er på større dybder, ikke har funktionsdygtigt og vedligeholdt udstyr, dykker dybere end man har luft til i tilfælde af uheld, så hører man til i kamikazegruppen!

Tilsvarende kan man dykke teknisk dykning, selvom det er på lavere dybder; f.eks. hvis man dykker solodykning med de tilhørende forberedelser, har en tilgang og metoder, der er tilpasset at løse problemerne på stedet (hvilket kan være nødvendigt, hvis man f.eks. er i gang med en opmåling)

Man kan dermed også dykke rekreativt med dobbeltsæt, stageflasker, ekstra maske, opstigningsbøjer, på nitrox, på trimixblandinger og meget andet godt – hvis den planlagte eller umiddelbare reaktion er at man søger mod overfladen, hvis der sker noget, og det kan anses som en god løsning i sammenhængen, er det at betragte som rekreativ dykning.

Hvis man undervejs i dykket får modarbejdet sin egen hensigt (f.eks. i form af at blive nede i så lang tid, at man ryger på deko), er det at betragte som kamikazedykning.


Filosofiens elastik
Der er selvfølgelig en indbygget elastik i alt dette: Den kalkulerede risiko!

Hvornår man løber en i sammenhængen rimelig risiko, der er nødvendig for at opbygge éns erfaring, og hvornår det er en forceren af begivenhederne uden tanker for følgerne, findes der ingen facitliste for.

Så som så mange andre ting i livet, er der en bred gråzone for, hvad der er det ene og det andet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar